Pilates na reformeru

Pilates je sve popularnija metoda vežbanja koju je u prvoj polovini 20. veka osmislio Nemac Jozef Pilates, spajajući elemente istočnjačkih i zapadnjačkih metoda vežbanja. Sa Istoka je preneo značaj povezanosti uma i tela, opuštanje i svesnost, a sa Zapada koncentrisanost na naglašavanje mišićnog tonusa, snage i izdržljivosti.

Pilates metoda je detaljan program mentalnog i fizičkog treninga čija je glavna karakteristika prilagodljivost. To je program vežbi laganog do srednjeg inteziteta, koji uz vežbe disanja pomaže u povećanju kapaciteta pluća, oslobađanju od stresa i učvršćivanju tela. Upravo iz tog razloga, Pilates je namjenjen svim starosnim dobima kao i osobama sa različitim nivoima kondicije.

Jozef Pilates je bio mišljenja da svaka vežba mora biti prirodna, kao što su i sve ostale aktivnosti čoveka u svakodnevnom životu. Njegova filozofija vežbi je okrenuta prema telu kao celini. Na taj način vežbe su namenjene celom telu, a ne samo određenom mišiću ili grupi mišića.

Danas postoji veliki broj različitih tehnika Pilatesa, a jedna od njih je i vežbanje na spravi Reformer koja je revolucionarni izum i već godinama je hit u svetu i Evropi.
Pilates sprava – Reformer se sastoji od pokretne platforme koja klizi napred i nazad na klizačima i koristi opruge kao otpore. Pokretnu platformu aktiviramo povlačenjem kanapa. Na Reformeru vežbaju mnogi profesionalni sportisti, a nekima je pomogao da se nakon povreda što pre vrate u igru. Može se prilagoditi svakom vežbaču, bez obzira na visinu, težinu, pokretljivost i sposobnost. Namenjen je i ženama i muškarcima, različitog nivoa fizičke kondicije – od početnika do iskusnih vežbača, podjednako kao i pacijentima na rehabilitaciji.

S obzirom da se oslanja na osnovna načela pilates vežbi, kojima se jačaju mišići i pruža otpor tokom istezanja, Reformer doprinosi pravilnom oblikovanju vretenastih mišića, ali i odličnoj, vitkoj, liniji. Prednost vežbanja na ovoj spravi u odnosu na vežbanje Pilatesa na prostirci, nalazi se u preciznosti izvođenja i simetriji, odnosno jednakom opterećenju leve i desne strane tela prilikom vežbanja. Nestabilna baza na kojoj vežbamo izaziva duboke mišiće koje ni jedan drugi metod vežbanja ne može da aktivira.

Sam trening je dinamičniji, zabavniji i delotvorniji a rezultati evidentniji u dalekom kraćem vremenu nego kod pilatesa na podlozi. Na naprednom vežbačkom nivou, u jednom Reforemer času postiže se i efekat sagorevanja viška masnoće paralelno sa izduživanjem i učvršćivanjem mišića. Istovremeno, svaka Reformer vežba po prirodi i isteže mišiće koje vežba.

Reformer se koristi i u terapeutske svrhe, za one koji ne mogu vlastitom težinom pružati otpor ili ne mogu potpuno kontrolisati pokrete.

Jedna od najboljih činjenica vezanih za vežbanje na Reformeru svakako je njegova raznolikost. Vežbe se mogu izvoditi ležeći, sedeći, stojeći, povlačenjem opruga, guranjem prečke, oslanjanjem na prečku, osjanjanjem na naslone za ramena, s dodatnom opremom, naopako, bočno i na mnogo drugih načina. Trening na Reformeru nikad nije dosadan i isključivo zavisi od kreativnosti trenera.
Brojne vežbe koje se izvode na Reformeru pospešuju snagu, fleksibilnost i ravnotežu. Reformer nudi sve poznate prednosti pilatesa, uključujući poboljšanje celokupne snage, fleksibilnosti, koordinacije i ravnoteže. Sve to dovodi do poboljšanja svakodnevnog života u vidu boljeg držanja, gracioznijeg i efikasnijeg pokreta ili, na primer, uklanjanja bol povezan sa fizičkom neravnotežom, kao što je bol u leđima. Kad se govori o snazi i pilatesu, ključni su mišići središnjeg dela tela. Jaki trbušnjaci, leđni mišići i mišići zadnjice su grupe mišića na kojima se najpre vidi efikasnost vežbanja na Reformeru.

Evropski i svetski hit u vežbanju možete da isprobate u našem fitness centru ESCAPE Fit&Fancy. Uz stručnog trenera-fizioterapeuta, vežbajući metodom jedan-na-jedan, osećaćete se sigurno dok napredujete u svojoj Pilates praksi na Reformeru. Treninzi su individualni, prilagođeni Vašem telu i njegovim potrebama i traju po 50 min. Preporučuje se 3 treninga nedeljno za postizanje zapaženih rezultata.

Za 10 treninga – osećaćete se drugačije

Za 20 treninga – izgledaćete drugačije

Za 30 treninga – imaćete potpuno novo telo!

VEŽBAJTE INTELIGENTNO!

Pilates se smatra fitnes i rehabilitacionim metodom vežbanja. Prednosti fitness vežbanja su što se radom na Reformeru za mnogo kraći period u odnosu na vežbanje na podlozi postižu zapaženiji rezultati. Kao rehabilitacijska tehnika, omogućava brzi oporavak povređenih delova tela uz stručan nadzor fizioterapeuta.

Vežbanjem pilatesa na Reformeru možemo:

 • smanjiti stres i osloboditi se napetosti
 • postići fizičku i psihičku ravnotežu, bolju koncentraciju, bez obzira na starosnu dob i fizičku kondiciju,
 • preoblikovati telo i razviti duge i vretenaste mišiće,
 • zategnuti mišiće bez povećanja obima,
 • učvrstiti stomačne mišiće, mišiće zadnjice i donjeg dela leđa,
 • popraviti držanje, smanjiti bolove u leđima i karlici, ojačati kosti i zglobove,
 • opustiti pretrenirane mišićne grupe
 • izgraditi fleksibilniju kičmu
 • razviti snagu, izdržljivost, koordinaciju i gipkost,
 • zahvaljujući pravilnom disanju, povećati kapacitet pluća, poboljšati cirkulaciju i razmenu materija unutar organizma,
 • poboljšati emocionalno stanje i podići nivo energije
 • indirektno smanjiti masne naslage na vašem telu.
 • razviti funkcionalnu kondiciju za svakodnevne životne aktivnosti.<div class="sldr_title" style=&quot;font-family: Impact,fantasy;font-size:18px;font-weight:bold;font-style:normal;color:#3F4C6B;margin:5px 0 10px 0&quot;>Komentari klijenata</div>