Benefiti vežbanja joge

Aktom Ministarstvu zdravlja Srbije iz 2008, Yoga je, pored 15 metoda alternativne medicine, priznata kao zvanična disciplina za unapređenje zdravlja ljudi.

Joga nas preobražava uklanjajući psihičke i mentalne barijere koje blokiraju naš potencijal, ograničavajući nam život. Preobražaj je proces koji donosi nova iskustva i interesovanja.
Kako starimo, mi se stežemo i ta stegnutost okružuje naše nerve, žlezde, sistem cirkulacije, kičmu i energetske sisteme. Tako telo postaje manje efikasno, sistemi slabe, dolazi do gubljenja ili blokiranja energije. Telo postaje neosetljivo i postepeno gubi kontakt sa samim sobom, postaje stegnuto i otupelo. Stvarni kvalitet života se smanjuje s obzirom da je kretanje na svim nivoima osnovna dimenzija života.
Engleska reč disease ili bolest, bukvalno znači ne-udoban (dis-ease). Kako telo postaje manje udobno, ono počinje da otkazuje. Vežbanjem joge održavamo fizičke sisteme otvorenim i energizovanim što sprečava propadanje i bolesti. S obzirom da joga položaji imaju izraženo pročišćavajuće dejstvo, joga ima i visok isceljujući potencijal. Ona omogućava da na specifičan način stupite u vezu sa različitim telesnim sistemima jačajući i isceljujući ih. Joga nam daje mogućnost da svoje zdravlje uzmemo u vlastite ruke.
Mnogi ljudi se zainteresuju za zdravlje tek onda kad ono nestane. Njima nedostaje interesovanje i sposobnost da osete svoje unutrašnje sisteme sve dok oni ne počnu da otkazuju i dok ne postane kasno. Praktikujući jogu možete da dobijete upozorenje o tome da je energetski rezervoar počeo da se prazni, ali isto tako joga predstavlja i sredstvo kojim ćete ga ponovo napuniti. Preventivna moć joge, uz činjenicu da ona razvija i izoštrava osetljivost za unutrašnji odgovor, pomaže nam da otkrijemo i razumemo blagovremena upozorenja. Kroz jogu možemo da naučimo da isceljujemo sebe mnogo pre no što dođe do ozbiljnih zdravstvenih problema.
Benefiti joge su mnogobrojni. Narednu listu, zasnovanu na kliničkim ispitivanjima timova lekara koji su se bavili profilaktičkim i terapeutskim vrednostima joge, sastavila je i objavila Svetska Yoga Alijansa:

 1. Oslobađa od stresa – Joga oslobađa fizičkih posledica stresa koji se nataložio u telu putem relaksacije i smanjenja nivoa kortizola – hormona stresa. Na to se nadovezuju pozitivni efekti koji se iskazuju smanjivanjem visokog krvnog pritiska i broja otkucaja srca, poboljšavaju se digestivne funkcije i jača imunološki sistem, smanjuju se simptomi anksioznosti, depresije, vrtoglavice, astme i nesanice.
 2. Smanjuje bol – Ispitivanja su pokazala da joga položaji – asane, kao i meditacija ili njihova kombinacija, smanjuju bol kod obolelih od raka, multipleks skleroze, autoimunih oboljenja, artritisa, bolova u leđima, vratu i kod drugih hroničnih oboljenja.
 3. Bolje disanje – Joga nas uči da pravilno dišemo. Lagano i duboko disanje pospešuje vitalnost i funkciju pluća i olakšava opuštanje.
 4. Gipkost – Joga daje gipko telo, veću pokretljivost, usklađenost pokreta i smanjuje bolove u zglobovima.
 5. Daje snagu – Joga položaji (asane) aktiviraju svaki mišić, od „glave do pete” i na taj način jačaju celo telo. Takođe, smanjuju mišićnu tenziju.
 6. Reguliše telesnu težinu – Čak i veoma lake vežbe utiču na nivo kortizola u telu, brže se sagoreva višak kalorija i redukuje nagomilani stres što pospešuje smanjenje telesne težine. Joga podstiče zdrav način ishrane i pomaže u stvaranju zdravih navika i samopouzdanja.
 7. Pospešuje cirkulaciju – Podstiče cirkulaciju krvi i povećava oksigenizaciju ćelija u organizmu.
 8. Kardiovaskularna poboljšanja – Lake vežbe joge mogu poboljšati kardiovaskularnu kondiciju smanjenjem broja otkucaja srca, povećanjem izdržljivosti, kao i povećanjem nivoa kiseonika koji se jogičkim tehnikama disanja unosi u telo.
 9. Bolje držanje tela – Joga popravlja i ispravlja nepravilno držanje tela, dok stojimo, hodamo ili sedimo, što oslobađa tenzije i neprijatnosti.
 10. Razvija osećaj sadašnjeg trenutka – Svesniji smo sebe i onoga šta se dešava u nama, kao i svoje okoline. Na taj način joga nas osposobljava da pravilno reagujemo na stresne situacije u životu. Omogućava nam bolju koordinaciju i brzinu reakcija i pospešuje memoriju.

Tehnike disanja Pranayama koje se sprovode u toku standardnog časa joge imaju višestruke koristi:

 • Čisti naše telo, um, intelekt, ego
 • Povećava kapacitet pluća i time doprinosi svim drugim sistemima. Pomaže onima koji pate od bolesti disajnih organa kao što su astma, emfizema, da prevaziđu strah od gubitka daha
 • Pročišćava nadije ili energetske kanale u telu
 • Štiti unutrašnje organe i ćelije
 • Neutrališe mlečnu kiselinu (koja može izazvati umor)
 • Opušta mišiće lica čime se smanjuje napetost, a povećava koncentrisanost, smirenost, poverenje
 • Opušta i akutne i hronične mišićne tenzije oko srca i organa za varenje
 • Pošto je dah povezan sa mentalnom i emocionalnom energijom, praktikovanje pranayame pomaže u promeni negativnog mentalnog stava u pozitivan
 • Poboljšava varenje, vitalnost, percepciju, memoriju
 • Dramatično smanjuje strahove i anksioznost (emocionalna stanja utiču na način disanja, ali i obrnuto: način disanja utiče na emotivna stanja)
 • Poboljšava detoksikaciju kroz povećanu razmenu kiseonika i ugljen dioksida
 • Jača imuni sistem dodavanjem energije u sistem žlezdi sa unutrašnjim lučenjem
 • Umiruje um i doprinosi telesno/mentalnom balansu (leva-desna nosnica, leva-desna strana mozga).

<div class="sldr_title" style=&quot;font-family: Impact,fantasy;font-size:18px;font-weight:bold;font-style:normal;color:#3F4C6B;margin:5px 0 10px 0&quot;>Komentari klijenata</div>