Dejstvo saune na organizam

Pod pojmom finske saune podrazumevamo drvenu kabinu s klupama u kojoj se vazduh zagreva uz pomoć električne peći za grejanje granitnog kamenja. Grejanjem kamenja, ostvaruje se visoka temperatura, a niska vlažnost. Zato finsku saunu nazivamo i suvom saunom – zbog suvog i vrućeg vazduha koji cirkuliše unutar saune. Temperatura vazduha u sauni se kreće između 60°C i 80 °C (pri dnu kabine iznosi oko 40 °C, a na vrhu dostiže i 100 °C), dok vlažnost vazduha iznosi 10 do 30 % i ona se može regulisati dodavanjem vode na usijano granitno kamenje.

U takvim uslovima dolazi do pojačanog znojenja – šire se kapilari, otvaraju pore i počinje znojenje, a suvi vazduh omogućava lako isparavanje znoja što dovodi do hlađenja tela. Na taj način, osoba može tolerisati visoku temperaturu, ali samo u kratkim vremenskim intervalima i to od 5-20 min. Temperatura kože se podiže na 40-42°C, ali se unutrašnja temperatura podigne samo za 1 stepen.

Nakon kratkog boravka u sauni sledi faza hlađenja kratkotrajanim hladnim tuširanjem. Takvim postupkom se izaziva sužavanje krvnih sudova koji su se raširilli usled delovanja visoke temperature, smanjuje se znojenje, olakšava dotok krvi u srce i uspostavlja normalna vrednost krvnog pritiska. Sledi kratak odmor (bar u trajanju boravka u sauna), pa ponovni ulazak u saunu.
Takav ciklus delovanja vrućeg vazduha i hladne vode se sme ponoviti do 3 puta u jednom danu, a 1-2 puta nedeljno, da bi se postigli maksimalni efekti na zdravlje. Tokom takvog boravka u sauni izluči se od 400-800 ml znoja, pa se shodno tome preporučuje da se ceo dan pre odlaska u saunu, tako i između ulazaka, a posebno po završetku seanse pije puno tečnosti i to negazirana mineralna voda, prirodni sok ili mineralno-vitaminski napici.

Sauna ne služi samo za uživanje i opuštanje. Lekari sve više ističu pozitivan uticaj saune na zdravlje dece i odraslih. Iako nije svemoćan lek, sauna može organizam pripremiti na borbu s raznim bolestima.

Efekti korišćenja saune su višestruki:

  • Popravlja imunitet – Usled povišene temperature, podstiče se oslobađanje i izlučivanje odbrambenih komponenti u krvi, koje štite od delovanja različitih virusa i bakterija, te stoga sauna jača imunološki sistem organizma. Podizanju imunološke odbrane pogoduje i navikavanje organizma na šok zbog promene vrućeg i hladnog vazduha, jer se znatno smanjuje mogućnost pojave bolesti kao posledica prelaza iz pregrejanih prostorija na hladan zimski vazduh.
  • Sagoreva kalorije – Prilikom korišćenja saune dolazi do ubrzavanja cirkulacije i do znojenja, a za to je potrebna energija iz organizma, tako da posle jednog korišćenja saune sagorimo oko 300 kalorija (otprilike 3-5 km laganog trčanja).
  • Jača srce i kardiovaskularni sistem – Visokim temperaturama izazivamo različite reakcije, među kojima je i podizanje kardiološke funkcije. Da bi rashladila organizam, krv mora brže da teče kako bi stigla i do perifernih slojeva, a samim tim je uvećana frekvencija (snaga) otkucaja srca. Krv brže cirkuliše kroz krvne sudove tako da srcu doprema veću količinu hranjivih materija i kiseonika. Ubrzavanjem cirkulacije pojačava se ishrana kože, zglobova i unutrašnjih organa. Čitav metabolizam organizma se ubrzava.
  • Poboljšava elastičnost krvnih sudova – U kratkim vremenskim intervalima šire se i skupljaju kapilari, arterije i površinske vene, a samim tim one postaju elastične.
  • Ojačava sluznicu disajnih puteva – Sauna sedam puta pojačava prokrvljenost sluzokože disajnih puteva i ona postaje sposobna da se bori sa različitim „napadačima“ koji vrebaju iz vazduha kao što su virusi, bakterije i prašina. Izuzetno povećava otpornost na kijavicu, prehladu i grip kao najčešćih oboljenja disajnih organa.
  • Doprinosi mirnom snu i kvalitetnom odmoru – Korišćenje saune pre spavanja doprinosi poboljšanju kvaliteta sna i otklanja eventualnu nesanicu.
  • Opušta mišiće – Često korišćenje saune ublažava neugodne reumatske bolove u kostima, artritis, artrozu i bolove u mišićima, naročito kod sportista. Kod povreda mišića i tetiva blagotvoran je boravak u sauni.
  • Higijenski i kozmetički efekat – Samim korišćenjem saune vršimo dubinsko čišćenje organizma, uklanjamo štetne materije i otrove nastale u organizmu, koji se izbacuju iz organizma putem znoja. Koža postaje glatka, nežna i čista, pa se sauna vrlo često koristi i u kozmetičke svrhe.
  • Ublažava stresa – Osobe koje su sklone depresiji i melanholiji često imaju velike koristi od upotrebe saune. Sama činjenica da ćemo se sat vremena izolovati od svega i da ćemo se posvetiti samom sebi, pozitivna je i pomaže u otklanjanju stresa. Izmena toplog i hladnog aktivira endorfine u mozgu koji proizvode dobro raspoloženje. U skladu sa finskom poslovicom “U sauni ljutnja isparava, a bes se isušuje”, ima izuzetan efekat na psihu i raspoloženje.
  • Anticelulit efekat – Pojačano znojenje dovodi do izbacivanja viška tečnosti iz ćelija sa kojima se izbacuju i toksini i štetne materije koje nagomilane u ćelijama potkožnog tkiva uzrokuju ovaj estetski nedostatak.

Sauna se ne savetuje osobama sa bolestima srca i krvotoka, visokim pritiskom, bolestima nervnog sistema i sa težim kožnim oboljenjima. Svako ko ima dilemu da li sme da koristi saunu, potrebno je da se posavetuje sa lekarom.

<div class="sldr_title" style=&quot;font-family: Impact,fantasy;font-size:18px;font-weight:bold;font-style:normal;color:#3F4C6B;margin:5px 0 10px 0&quot;>Komentari klijenata</div>