Prolećno čišćenje organizma

Nakon zime, kada našoj ishrani nedostaju dovoljne količine svežeg voća i povrća, kada su sve aktivnosti, čak i samo kretanje, svedene na minimum, mogu se pojaviti neugodni simptomi poput hroničnog umora, glavobolje, depresije i pada imuniteta. Iskoristite proleće da okrepite organizam vitaminima i mineralima, očistite ga od toksina i pripremite se za predstojeći deo godine.

Iako se detoksikacija organizma može sprovesti u bilo koje doba godine, proleće je najbolje vreme za to. U prirodi, proleće je vreme buđenja, obnavljanja i rasta. Ritam našeg tela povezan je sa ritmom prirode.

Za naš organizam proleće je takođe vreme regeneracije i obnavljanja. Zbog toga ovo je vrlo pogodno vreme za čišćenje organizma.

Detoksikacija u 5 jednostavnih koraka

Čišćenje organizma ne mora biti komplikovano. Ukoliko se budete pridržavali nekih vrlo jednostavnih uputstava, ubrzo ćete osetiti novi priliv energije i probuditi svoj uspavani metabolizam. Ovo je proveren način za bolje stanje kako vašeg tela tako i vaše psihe.

 1. Konzumirajte što više voća, u bilo kom obliku. Ukoliko niste u mogućnosti da konzumirate samo sveže voće, nemojte podcenjivati ni suvo ili smrznuto voće, a isto tako i voće u prirodnim sokovima. Voće će vam doneti energiju i vitalnost.
 2. Pijte što više vode! Voda je presudna za naše zdravlje, jer igra ulogu u svim fiziološkim procesima organizma. Voda je neizostavan deo svake detoksikacijske dijete. Pijte 8-10 čaša izvorske ili filtrirane vode svaki dan. Voda pomaže eliminaciji toksina iz organizma, poboljšava metabolizam, raspoloženje i izgled kože.
 3. Povrće – posebno zeleno povrće (brokoli, kelj, spanać) – je bogato vitaminima i mineralima, poboljšava imunitet, čisti organizam od toksina i uz sve to sadrži jako malo kalorija! Jedite ga što više možete – u sirovom obliku, dinstano ili kuvano na pari, u salatama ili domaćim zelenim sokovima.
 4. Integralne žitarice i mahunarke su odličan izvor antioksidanata, vitamina, minerala, proteina i dijetalnih vlakana. Uključite u vašu ishranu integralni pirinač, hleb od integralnog brašna, kus-kus, heljdu, integralnu testeninu, različite vrste mahunarki: grašak, sočivo, slanutak.
 5. Limun je idealna namirnica za detoksikaciju, jer pomaže eliminisanju toksina iz organizma. Započnite dan sa čašom tople vode, u koju ste iscedili polovinu limuna. Odmah ćete se osećati bolje, a nakon nekog vremena primetićete da imate više energije i da gubite kilograme.

Šta se još preporučuje tokom detoksikacije organizma?

 • Odmarajte se! Odmor je vrlo bitan za regeneraciju našeg tela. Ranije idite na spavanje. Tokom detoksikacije, potrebno vam ja najmanje osam sati sna.
 • Lagano vežbajte. Hodanje, joga, tai chi, istezanje, vežbe disanja, povoljno deluju na detoksikaciju organizma. Izbegavajte iscrpljujuće vežbe.
 • Provodite više vremena u prirodi, šetajte i udišite svež vazduh. Kiseonik je osnovni element života. Svež vazduh poboljšava energiju i vitalnost, a negativni joni, koji se nalaze u prirodi, pozitivno deluju na naše zdravlje.
 • Promenite način pripremanja hrane. Umesto pržene i pečene hrane, jedite što više svežeg voća i povrća. Isprobajte kuvanje na pari – kod ovog načina kuvanja u namirnicama ostaje najviše vitamina i minerala. Pravite domaće sokove od voća i povrća.
 • Idite na masažu. Pored ubrzavanja vašeg metabolizma, masaža će pomoći i kod oslobađanja toksina iz svih tkiva, a ujedno i opustiti vašu psihu. Ubrzavanje cirkulacije probudiće vaše telo i pripremiti vas za pokret i nove izazove.
 • Posetite saunu. Blagotvorno dejstvo saune, bar jednom nedeljno, je nezamenljivo u procesu detoksikacije organizma.

Šta treba izbegavati tokom detoksikacije organizma?

 • Tokom čišćenja organizma nemojte konzumirati alkohol, kafu i gazirane napitke.
 • Izbegavajte cigarete i zadimljene prostorije.
 • Izbegavajte mesne prerađevine, margarin, rafinisana ulja, beli šećer, belo brašno.
 • Nemojte da jedete tešku, prženu i masnu hranu.
 • Izbegavajte stres.

<div class="sldr_title" style=&quot;font-family: Impact,fantasy;font-size:18px;font-weight:bold;font-style:normal;color:#3F4C6B;margin:5px 0 10px 0&quot;>Komentari klijenata</div>