Dejstvo saune na organizam

Pod pojmom finske saune podrazumevamo drvenu kabinu s klupama u kojoj se vazduh zagreva uz pomoć električne peći za grejanje granitnog kamenja. Grejanjem kamenja, ostvaruje se visoka temperatura, a niska vlažnost. Zato finsku saunu nazivamo i suvom saunom – zbog suvog i vrućeg vazduha koji cirkuliše unutar saune. Temperatura vazduha u sauni se kreće između 60°C i 80 °C (pri dnu kabine iznosi oko 40 °C, a na vrhu dostiže i 100 °C), dok vlažnost vazduha iznosi 10 do 30 % i ona se može regulisati dodavanjem vode na usijano granitno kamenje.

U takvim uslovima dolazi do pojačanog znojenja – šire se kapilari, otvaraju pore i počinje znojenje, a suvi vazduh omogućava lako isparavanje znoja što dovodi do hlađenja tela. Na taj način, osoba može tolerisati visoku temperaturu, ali samo u kratkim vremenskim intervalima i to od 5-20 min. Temperatura kože se podiže na 40-42°C, ali se unutrašnja temperatura podigne samo za 1 stepen.

Nakon kratkog boravka u sauni sledi faza hlađenja kratkotrajanim hladnim tuširanjem. Takvim postupkom se izaziva sužavanje krvnih sudova koji su se raširilli usled delovanja visoke temperature, smanjuje se znojenje, olakšava dotok krvi u srce i uspostavlja normalna vrednost krvnog pritiska. Sledi kratak odmor (bar u trajanju boravka u sauna), pa ponovni ulazak u saunu.
Takav ciklus delovanja vrućeg vazduha i hladne vode se sme ponoviti do 3 puta u jednom danu, a 1-2 puta nedeljno, da bi se postigli maksimalni efekti na zdravlje. Tokom takvog boravka u sauni izluči se od 400-800 ml znoja, pa se shodno tome preporučuje da se ceo dan pre odlaska u saunu, tako i između ulazaka, a posebno po završetku seanse pije puno tečnosti i to negazirana mineralna voda, prirodni sok ili mineralno-vitaminski napici.

Sauna ne služi samo za uživanje i opuštanje. Lekari sve više ističu pozitivan uticaj saune na zdravlje dece i odraslih. Iako nije svemoćan lek, sauna može organizam pripremiti na borbu s raznim bolestima.

Efekti korišćenja saune su višestruki:

  • Popravlja imunitet – Usled povišene temperature, podstiče se oslobađanje i izlučivanje odbrambenih komponenti u krvi, koje štite od delovanja različitih virusa i bakterija, te stoga sauna jača imunološki sistem organizma. Podizanju imunološke odbrane pogoduje i navikavanje organizma na šok zbog promene vrućeg i hladnog vazduha, jer se znatno smanjuje mogućnost pojave bolesti kao posledica prelaza iz pregrejanih prostorija na hladan zimski vazduh.
  • Sagoreva kalorije – Prilikom korišćenja saune dolazi do ubrzavanja cirkulacije i do znojenja, a za to je potrebna energija iz organizma, tako da posle jednog korišćenja saune sagorimo oko 300 kalorija (otprilike 3-5 km laganog trčanja).
  • Jača srce i kardiovaskularni sistem – Visokim temperaturama izazivamo različite reakcije, među kojima je i podizanje kardiološke funkcije. Da bi rashladila organizam, krv mora brže da teče kako bi stigla i do perifernih slojeva, a samim tim je uvećana frekvencija (snaga) otkucaja srca. Krv brže cirkuliše kroz krvne sudove tako da srcu doprema veću količinu hranjivih materija i kiseonika. Ubrzavanjem cirkulacije pojačava se ishrana kože, zglobova i unutrašnjih organa. Čitav metabolizam organizma se ubrzava.
  • Poboljšava elastičnost krvnih sudova – U kratkim vremenskim intervalima šire se i skupljaju kapilari, arterije i površinske vene, a samim tim one postaju elastične.
  • Ojačava sluznicu disajnih puteva – Sauna sedam puta pojačava prokrvljenost sluzokože disajnih puteva i ona postaje sposobna da se bori sa različitim „napadačima“ koji vrebaju iz vazduha kao što su virusi, bakterije i prašina. Izuzetno povećava otpornost na kijavicu, prehladu i grip kao najčešćih oboljenja disajnih organa.
  • Doprinosi mirnom snu i kvalitetnom odmoru – Korišćenje saune pre spavanja doprinosi poboljšanju kvaliteta sna i otklanja eventualnu nesanicu.
  • Opušta mišiće – Često korišćenje saune ublažava neugodne reumatske bolove u kostima, artritis, artrozu i bolove u mišićima, naročito kod sportista. Kod povreda mišića i tetiva blagotvoran je boravak u sauni.
  • Higijenski i kozmetički efekat – Samim korišćenjem saune vršimo dubinsko čišćenje organizma, uklanjamo štetne materije i otrove nastale u organizmu, koji se izbacuju iz organizma putem znoja. Koža postaje glatka, nežna i čista, pa se sauna vrlo često koristi i u kozmetičke svrhe.
  • Ublažava stresa – Osobe koje su sklone depresiji i melanholiji često imaju velike koristi od upotrebe saune. Sama činjenica da ćemo se sat vremena izolovati od svega i da ćemo se posvetiti samom sebi, pozitivna je i pomaže u otklanjanju stresa. Izmena toplog i hladnog aktivira endorfine u mozgu koji proizvode dobro raspoloženje. U skladu sa finskom poslovicom “U sauni ljutnja isparava, a bes se isušuje”, ima izuzetan efekat na psihu i raspoloženje.
  • Anticelulit efekat – Pojačano znojenje dovodi do izbacivanja viška tečnosti iz ćelija sa kojima se izbacuju i toksini i štetne materije koje nagomilane u ćelijama potkožnog tkiva uzrokuju ovaj estetski nedostatak.

Sauna se ne savetuje osobama sa bolestima srca i krvotoka, visokim pritiskom, bolestima nervnog sistema i sa težim kožnim oboljenjima. Svako ko ima dilemu da li sme da koristi saunu, potrebno je da se posavetuje sa lekarom.

Komentari klijenata
Marija Marjanović
Marija Marjanović
Osecam se prelepo, kao da sam u nekom drugom svetu, uzivam maksimalno. 
Ana Petrović
Ana Petrović
Svaka cast za devojke iz Escape, nasmejane, ljubazne i predivno rade svoj posao!!!
Nikola Zdravković
Nikola Zdravković
Sve pohvale! Najbolja masaza u gradu!
Jovana Nikolić
Jovana Nikolić
Sve pohvale, preporučujem polinezijski ritual svima!