Saveti

Prolećno čišćenje organizma

Nakon duge zime, kada našoj ishrani nedostaju dovoljne količine svežeg voća i povrća, kada su sve aktivnosti, ček i samo kretanje, svedene na minimum, mogu se pojaviti neugodni simptomi poput hroničnog umora, glavobolje, depresije i pada imuniteta. Iskoristite proleće da okrepite organizam vitaminima i mineralima, očistite ga od toksina i pripremite se za godine u bržem tempu.

Iako se detoksikacija organizma može sprovesti u bilo koje doba godine, proleće je najbolje vrieme za to. U prirodi proleće je vreme buđenja, obnavljanja i rasta. Ritam našeg tela povezan je sa ritmom prirode.

Za naš organizam proleće je takođe vreme regeneracije i obnavljanja. Zbog toga ovo je vrlo pogodno vreme za čišćenje organizma.

sauna06

Detoksikacija u 5 jednostavnih koraka 

Čišćenje organizma ne mora biti komplikovano. Ukoliko se budete pridržavali nekih vrlo jednostavnih uputstava, ubrzo ćete osetiti novi priliv energije i probuditi svoj uspavani metabolizam. Ovo je proveren način za bolje stanje kako vašeg tela tako i vaše psihe.

1. Konzumirajte što više voća, u bilo kom obliku. Ukoliko niste u mogućnosti da konzumirate samo sveže voće, nemojte podcenjivati ni suvo ili smrznuto voće, a isto tako i voće u prirodnim sokovima. Voće će Vam doneti energiju i vitalnost.
2. Pijte što više vode! Voda je presudna za naše zdravlje, jer igra ulogu u  svim fiziološkim procesima organizma. Voda je neizostavan deo svake detoksikacijske dijete. Pijte 8-10 čaša izvorske ili očišćene vode svaki dan. Voda pomaže eliminaciji toksina iz organizma, poboljšava metabolizam, raspoloženje i izgled kože.
3. Povrće – posebno zeleno povrće (brokoli, kelj, spanać) – je bogato vitaminima i mineralima, poboljšava imunitet, čisti organizam od toksina i uz sve to sadrži jako malo kalorija! Jedite ga što više možete –  u sirovom obliku, dinstano ili kuvano na pari, u salatama ili domaćim zelenim sokovima.
4. Integralne žitarice i mahunarke su odličan izvor antioksidanata, vitamina, minerala, proteina i dijetalnih vlakana. Uključite u Vašu ishranu divlju ili smeđu rižu, hleb od integralnog brašna, kus-kus, heljdu, integralnu testeninu, različite vrste mahunarki: grašak, sočivo, slanutak.
5. Limun je idealna namirnica za detoksikaciju, jer pomaže eliminisanju toksina iz organizma. Započnite dan sa čašom tople vode, u koju ste istisnuli polovinu limuna. Odmah ćete se osećati bolje, a nakon nekog vremena primetićete da imate više energije i da gubite kilograme.

Što se još preporučuje tokom detoksikacije organizma?

-    Odmarajte se! Odmor je vrlo bitan za regeneraciju našeg tela. Ranije idite na spavanje. Tokom detoksikacije, potrebno Vam ja najmanje 8 sati sna.
-    Lagano vežbajte. Hodanje, yoga, tai chi, istezanje, vežbe disanja, povoljno deluju na detoksikaciju organizma. Izbegavajte iscrpljujuće vježbe.
-    Provodite više vremena u prirodi, šetajte i udišite svež vazduh. Kiseonik je osnovni element života. Svež vazduh poboljšava energiju i vitalnost, a negativni joni, koji se nalaze u prirodi, pozitivno deluju na naše zdravlje.
-    Promenite način pripremanja hrane. Umesto pržene i pečene hrane, jedite što više svežeg voća i povrća. Isprobajte kuvanje na pari – kod ovog načina kuvanja u namirnicama ostaje najviše vitamina i minerala.   Pravite domaće sokove od voća i povrća.
-    Idite na masažu. Pored ubrzavanja vašeg metabolizma, masaža će pomoći i kod oslobađanja toksina iz svih tkiva, a ujedno i opustiti vašu psihu. Ubrzavanje cirkulacije probudiće vaše telo i propremiti vas za pokret i nove izazove.
-    Posetite saunu. Blagotvorno dejstvo saune, bar jednom nedeljno, je nezamenljivo u procesu detoksikacije organizma.

Što trebate izbegavati tokom detoksikacije organizma?

-    Tokom čišćenja organizma nemojte konzumirati alkohol, kafu i gazirane napitke.
-    Izbegavajte cigarete i zadimljene prostorije.
-    Izbegavajte mesne prerađevine, margarin, rafinirana ulja, beli šećer, glatko brašno.
-    Nemojte da jedetei tešku, prženu i masnu hranu.
-    Izbegavajte stres.

Novosti

Pogledajte sve novosti

Saveti

  • Prolećno čišćenje organizma
    Nakon duge zime, kada našoj ishrani nedostaju dovoljne količine svežeg voća i povrća, kada su sve aktivnosti, ček i samo kretanje, svedene na minimum, mogu se pojaviti neugodni simptomi poput hroničnog umora, glavobolje, depresije i…
  • Ne čekajte leto – krenite u borbu protiv celulita
    Pored genetskih predispozicija, za nastanak celulita odgovorni su i loša cirkulacija, nedostatak fizičke aktivnosti, stres,nepravilna ishrana, pušenje, dehidratacija, alkohol i dr. Celulit se javlja kod svih žena, a često ga ne mogu izbeći ni pripadnice…
  • Vreme za dvoje
    Kvalitetno provedeno vreme sa vašim partnerom je upravo ono što će vam svaki terapeut za parove preporučiti. Da biste negovali vašu vezu na pravi način, izbacite svaku rutinu iz vremena koje provodite sa partnerom. Budite…
Pogledajte sve savete

Galerija slika

Video galerija

Cenovnik

right-sepataor

Anketa

Da li koristite usluge masaže?

Povremeno, kad osetim potrebu - 27.4%
Da, redovno - 15.6%
Ne koristim - 19.8%
Koristio bih u boljoj finansijskoj situaciji - 37.3%

Ukupno glasova: 212